Jeg kan ikke undvære sodavand

Sund

Hun drak ikke sodavand i et år – det skete der

Emilia Jacobsen

Af Emilia Jacobsen Skrevet den marts 19, 2018

Mhmm, en lækker, boblende fornemmelse og en dejlig, sød smag. Sodavand kan noget helt specielt, men det kan også gøre dig afhængig. Der er lavet uendelig mange undersøgelser om sodavand med og uden sukker og om, hvad det gør ved kroppen. Men det smager jo bare så godt. Tror du, du ville kunne undvære sodavand helt i et år? Det prøvede Dana Alyss fra Popsugar. Læs med, og find ud af, hvilken effekt det havde på hende.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker sodavand dine tænder

Jo længere, jo lettere

Det var ikke den letteste opgave for Dana, for hun plejede at drikke to til tre dåser sodavand hver dag og nogle dage flere end det. De første mange uger var så svære, at hun blev nødt til at opsætte regler for sig selv, så hun for eksempel slet ikke måtte gå forbi sodavand. Hun blev nødt til decideret at undgå synet af sodavand.

En vigtig milepæl blev en måned uden sodavand, hvor det gik op for Dana, at hun faktisk godt kunne leve uden at drikke sodavand. Så jo længere tid der gik, jo lettere blev det at undvære sodavand. Og så fandt hun også ud af, at det hjalp at bytte det ud med noget andet. Hun havde jo været vant til koffein i rigelige mængder, så det var nødvendigt med en erstatning. Her brugte hun især te, og efter noget tid endte hun med at ELSKE te. Rimelig heldigt, for te er jo ret meget bedre for kroppen, end sodavand er.

Selvsikkerhed og tøj, der sidder bedre

Dana Alyss’ sodavandsforsøg påvirkede hende både fysisk og psykisk. Fysisk passede tøjet meget bedre. Hun undgik både sukker og oppustethed, og det hjælper altså på pasformen. Hun gik fra at bruge størrelse 42/44 til at bruge størrelse 40/42, og hun kunne nu bruge størrelse medium i stedet for large og ekstralarge.

Ud over det fik hun også lyst til at træne. Hun har altid hadet at træne, fordi hun syntes, det var kedeligt. Men den energi, hun fik fra sodavand før, var væk, og derfor havde hun brug for at få energi fra et andet sted. Så hun kom ind i en træningsrutine, der stadig er en del af hendes liv nu. Psykisk følte hun sig meget bedre tilpas og selvsikker.

Mareridt og gode råd

Bagsiden af medaljen var, at Dana de første seks måneder havde vilde mareridt, som omhandlede sodavand. Det lyder mærkeligt, men det er rigtig nok. Hun vågnede ofte midt om natten i panik, fordi hun havde haft en meget livagtig drøm, om at hun drak sodavand og derfor havde failet forsøget. Drømmene var meget intense og skræmmende.

Er det noget, du vil prøve at bevæge dig ud i selv? Så kommer Dana Alyss her med nogle gode råd.

Tag et aktivt valg, og tving så dig selv hver dag til ikke at drikke sodavand. Drik en masse vand, og erstat sodavandene med te og måske en iste eller lignende en gang imellem. Du skal aldrig udelukke ting, du elsker, bare fordi du vil være sund, men det er samtidig vigtigt, at du er bevidst omkring, hvad tingene gør ved dig og din krop. Og den her bevidsthed kan du finde ved at prøve ting af, som for eksempel at undvære sodavand i et år – eller måske bare for en kortere periode.

Kilde: Popsugar