Hvad betyder det, når man siger, “du bør skide regelmæssigt”?

Ved du, hvad de betyder at skide regelmæssigt?

author
Søs Lytjohan

Det er så mange gode råd, når det handler om at skide. Det kan være små fejl, du bør undgå, når du skal skide, eller forklaringen på, hvorfor det er usundt at vente med at skide, når du skal. Eller et råd om, hvordan du skal forholde dig, når du begynder at skide mere end normalt. Det er med god grund, det handler jo om din krop. Men når nogen siger, at du skal skide regelmæssigt, hvad betyder det så lige?

Hvad fanden er regelmæssigt?

*Trommehvirvel* Det er forskelligt fra person til person, hvad det betyder at skide regelmæssigt. Så sandsynligheden for, at du går på toilettet, som du bør, er ret høj. Det siger Felice Schnoll-Sussman, der blandt andet er gastroenterolog på New York Presbyterian Hopsital i USA.

For nogle er det nemlig to gange om dagen, for andre er det en gang hver anden dag. Vi er alle forskellige, og det er vores skidesystem også.

Er der så intet at bekymre sig om?

Der er først noget at bekymre sig om, hvis du har ondt i maven, har en meget hård afføring eller meget tynd afføring, eller når noget ændrer sig. Altså hvis du plejer at skide hver anden dag, og pludselig begynder du at rende på toilettet flere gange om dagen, så er det altså en god idé at besøge sin læge.

Det samme gælder, hvis du pludselig oplever en ændring i konsistensen på dine pøller. Der kan også være blod i din afføring, og det kan være tegn på tarmkræft eller indre blødninger, så det skal du altså tage seriøst.

Men bare rolig

Hvis der sker en ændring i din afføring, er der lige et par ting, du skal tænke over, inden du ringer til din læge. Er du begyndt at spise anderledes? Har du menstruation? Det er nemlig to ting, der kan have betydning for din afføring – hvordan den ser ud, og hvor ofte du skider.

Er du i tvivl, er det dog altid en god idé at snakke med lægen. Better safe than sorry, right? Og hey, lægen har helt sikkert prøvet noget, der var værre, du skal ikke være bange eller synes, det er pinligt. Det er ligesom en del af jobbet.

Kilde: Refinery29