Hvad betyder farven på din afføring?

author
Emilia Jacobsen

Der er forskel på bussemænds farver, og der er forskel på farven på din menstruation, og hvad de forskellige farver betyder. Men det er der altså også med din afføring. Og du behøver ikke lyve lige nu, for vi vil godt vædde med, at du har tjekket din lort ud et par gange og tænkt: ‘Hvad fanden betyder gul afføring?!’ Oh yes, tabuemne coming up – det er jo trods alt et af vores specialer. Læs selv: 6 fejl du begår, når du skal skide, 8 myter om lort, du helt sikkert tror på og Det siger din lort om dig. Klik videre og find ud af, hvad farven på din afføring betyder.

Sort

Er din afføring sort? Så skal du ikke bekymre dig, hvis det bare er en gang imellem. Noget af det mad, du spiser, som for eksempel lakrids eller blåbær, kan nemlig gøre, at din afføring får en mørk, skræmmende farve. Hvis du ikke spiser lakridser hver dag og din afføring bliver ved med at være meget mørk og sort, er det nok en god idé at ringe til lægen. Man ved jo aldrig. Men umiddelbart ingen bekymringer.

Gul

Hvis du har gul afføring kan betyde flere forskellige ting. Det kan være dine galdekanaler, der blokerer, det kan være, at din bugspytkirtel ikke udskiller nok enzymer til fordøjelsen, eller du kan have problemer med at fordøje gluten. Hold øje med, om det gullige i toilettet bliver ved, for så skal det tjekkes.

Grøn

Den grønne afføring kan måske minde lidt om en gul afføring i farven. Igen er madvarer en af de større synder for farven på din afføring. Grønne salater, spinat eller kål kan nemlig sagtens være grunden til, at din afføring er grøn. Men grøn afføring kan også betyde, at maden bevæger sig gennem tarmene for hurtigt og derfor ikke behandles fuldt ud af galden. Også jerntilskud kan gøre din afføring grøn. Grøn afføring er faktisk ikke noget, du behøver at bekymre dig så meget om.

Rødlig

Der er to forskellige slags rødlig afføring, du skal kende. Først og fremmest kan du have rødlig afføring, fordi du har spist mange rødbeder eller desserter, som har en rød farve. MEN hvis det er blod, der er skyld i din rødlige afføring, skal alarmsignalerne ringe. Det kan nemlig betyde alt fra indre blødninger til en rift ved anus. Så hvis du ser noget rødligt i din afføring, skal du altså lige være OBS!

Lys eller grå

Er din afføring til den lyse side en gang imellem? Det betyder, at der ikke er nok galde i din afføring, og det kan altså også betyde, at der er noget galt med galdekanalerne. Og så skal du et smut til lægen. Men altså den lyse afføring kan også være til stede, hvis du tager medicin. Igen gælder den gyldne regel: Hold øje med, om det er noget, der bliver ved.

Kilde: Popsugar