Hver 10. lider faktisk af denne ukendte sygdom

Hele to procent af danskere lider faktisk af denne sygdom

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Vi laver alle sammen nummer to på toilettet – og de fleste af os gør det dagligt. Og din afføring kan faktisk sige ret meget om dig. Vi kan også alle sammen have perioder, hvor vi har svært ved at skide. Og det er altså bare det VÆRSTE – men der kan være virkelig mange grunde til det. Men vidste du, at hele to procent af den samlede danske befolkning faktisk går rundt og skider i bukserne? Problemet hedder afføringsinkontinens og rammer både børn, unge og voksne – og er altså et problem for omkring hver 10. voksne i Danmark. Det skriver Kontinensforeningen.

Skider i bukserne

Du har nok hørt om inkontinens før – når man ikke kan lade være med at tisse i bukserne. Og her handler det altså IKKE bare om, når du kommer til at tisse lidt i bukserne. Det er mere seriøst. Og det samme er afføringsinkontinens. For det handler simpelthen om, at du skider i bukserne. Man kan lide af afføringsinkontinens i forskellige grader, hvoraf den letteste grad er, når du ikke kan styre dine prutter. Og hver 10. voksne i Danmark lider altså af denne tilstand i højere eller mindre grad. Yes, det er ret mange.

Et stort problem

Når voksne lider af afføringsinkontinens, kan det føre rigtig mange problemer med sig. For hvem har lige lyst til at være sådan en, der skider i bukserne eller sidder og prutter løs på arbejdspladsen? Faktisk kan man have det så svært med det, at man undgår venner, ikke kan dyrke sport, helt stopper med at have sex og i værste tilfælde helt fravælger at finde en kæreste. Simpelthen, fordi det er for ubehageligt og pinligt at gå rundt med afføringsinkontinens.

Mange voksne går rundt med afføringsinkontinens i laaang tid uden at sige det til nogen. Faktisk venter mange op til 10-15 år, før de søger hjælp. Det er altså helt forfærdeligt at tænke på. Hvis du går og bakser med nogle ting – om det så er afføringsinkontinens, noget andet fysisk eller noget psykisk – skal du huske, at du ALTID kan tale med dine veninder om det. For ingen af os burde være alene med vores problemer.

Læs også: SÅ mange kvinder lider af denne ukendte sygdom