Hvor sundt er det i virkeligheden at droppe alkohol helt?

det sker der ved at droppe alkohol

author
Annemarie Friis Persson

Involverer dit nytårsforsæt også alkohol? Og har du ligesom jeg allerede svært ved at holde det? Efter en våd jul og et lige så vådt nytår er det nærliggende at sætte sig for at skære ned på alkoholen. Eller måske har du tænkt dig helt at droppe alkohol i januar måned. Men er det det værd?

Læs også: 5 random myter om alkohol, du ikke bør tro på

Dry january – en måned uden alkohol

En engelsk sundhedskampagne opfordrer folk til at droppe alkohol i januar måned for at få en god start på det nye år. Andre lignende kampagner verden over har samme budskab. Og du eller en af dine veninder har sikkert prøvet enten at skære ned på alkoholen eller helt at droppe den i en periode. Det lyder meget godt. Men lad os lige være ærlige. Den gin og tonic, vi bliver tilbudt i byen, eller det glas rødvin, der venter på os derhjemme efter en lang dag i skolen eller på arbejde, frister stadig i det nye år. Og hvis du ligesom jeg ikke formår at holde alle dine nytårsforsætter, så er der godt nyt på alkoholfronten.

Det er nemlig ikke bevist, at de positive effekter, der er ved midlertidigt at stoppe med at drikke alkohol, udelukkende er et resultat af den manglende alkohol i blodet. Ifølge eksperter skyldes disse positive effekter alt det, du ellers gør, når du ikke drikker. Springer du for eksempel turen på Maccen på vej hjem fra byen over? Og bruger du dagen derpå i fitnesscentret i stedet for i sengen? Så vil du automatisk opleve at spise sundere, spare penge og måske endda at tabe dig. Dermed ikke sagt, at alkohol i sig selv ikke har nogle negative effekter, for det har det!

Den gode nyhed er, at vi ikke behøver at droppe alkohol helt i januar måned. Vi har nemlig allerede et “afgiftningsystem” kaldet leveren. Og ingen anden gør jobbet bedre end den, ikke engang en tør januar.

Alt med måde

Hvis du kan holde dit nytårsforsæt om midlertidigt at skære ned på alkoholen eller at droppe den helt, skal der lyde et stående bifald herfra, også selvom du måske ikke kan holde det i mere end et par uger. Det behøver nemlig ikke at være helt forgæves. Om ikke andet vil du formentlig få en større forståelse for din krop og dens grænser. Hvis du slet ikke kan holde det, skal du ikke have dårlig samvittighed. Du er ikke alene! Selvom der er flere positive effekter forbundet med midlertidigt at droppe alkoholen, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan have det godt med dig selv, hvis du fortsætter med at drikke.