Hvor sundt er rødvin egentlig for dig?

Svaret på, om vin er sundt, er tvetydigt

author
Emilia Jacobsen

Ja, altså vi går jo ind for fordelene ved vin her på redaktionen, jeg ved ikke med jer andre? Faktisk er vi godt på vej mod at leve efter disse ti fantastiske vincitater. Men hvor sundt er det egentlig for os, for dig og for os alle sammen? Er der overhovedet noget om de fordele der?

Giftstoffer og vin

Okay, først og fremmest er alkohol i realiteten gift for din krop. Det er jo ikke for sjov, at sundhedsstyrelsen anbefaler et maksimum antal genstande om dagen og ugen. Når din krop skal nedbryde vinen, udløser det toksiner, der skader dine celler. Derfor sker der selvfølgelig mere skade, jo mere du drikker. Og her er der specielt tale om din lever, som virkelig kommer på overarbejde, når du drikker meget.

Desuden anbefaler sundhedsstyrelsen faktisk direkte, at man ikke skal drikke alkohol for sundhedens skyld. Det er ret vigtigt at huske på, når du læser med her. Drik et glas rødvin, fordi det smager godt, og du nyder det, og ikke fordi du ved, hvilke sundhedsfordele der er ved det.

Er der virkelig hold i undersøgelserne?

Der er foretaget uendelige undersøgelser omkring sundheden ved at drikke vin. Men kan det for eksempel virkelig være rigtigt, at det er sundt for hjertet med et glas rødvin? Et af kritikpunkterne ved undersøgelserne er, at de ikke har taget højde for forstyrrende elementer. Eksempelvis er der en tendens til, at de personer, der drikker et glas rødvin hver aften, også er personer, der passer rigtig godt på sig selv med blandt andet sund kost og regelmæssig motion. Altså, så er det jo klart, at undersøgelserne viser, at dem, der drikker vin, har lavere risiko for at få hjertesygdomme.

Bare rolig…

Nu er det ikke, fordi du skal føle dig helt nedslået og tænke, ‘OMG, nu gik jeg lige og troede, at jeg var sund, fordi jeg drak vin, så nu kan jeg aldrig drikke vin igen.’ Selvfølgelig kan du drikke vin, hvis du elsker vin – men du skal bare ikke gøre det, fordi du tror, det gør dig sund. Jo, der er visse fordele, men det er ikke fordele, der skal være grundlag for at drikke det. Du spiser jo sikkert også dessert nogle gange, og det er der bestemt ikke nogle fordele ved – andet end at du bliver glad, fordi det smager godt. Men du ved, der er ikke nogle sundhedsmæssige fordele ved det. Så det gælder altså altid om at tage visse undersøgelser og fakta med et gran salt.

Kilde: Self