Hvorfor er det lige, at det smitter at gabe?

Forskere har to bud på, hvorfor det smitter at gabe

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Det smitter at gabe. Og sådan er det. Så når din veninde gaber, skal du selvfølgelig også gabe. Du gaber sikkert, mens du læser denne artikel. Jeg kan i hvert fald afsløre, at der blev gabt MEGET, mens den blev skrevet. Og det er så underligt!

Et gab varer i gennemsnit seks sekunder. Og vi gør det alle sammen – voksne, børn, dyr – selv fostre gaber inde i maven. Og ifølge Psychology Today er det omkring halvdelen af os, der gaber, når andre gaber. Men hvorfor pokker er det, at det smitter at gabe? Det har forskere faktisk TO forskellige bud på.

Læs også: 7 mærkelige ting, du kun troede, DIN krop gjorde

1. Du er empatisk

En række amerikanske forskere mener, at det ikke har så meget med søvn at gøre, når det smitter at gabe. I stedet har det en masse at gøre med, hvor empatisk et menneske du er. Altså evnen til at genkende og forstå andre menneskers følelser. Det skriver psychcentral.com. Her mener forskerne, at et gab smitter, når du ser, hører, læser eller tænker på en anden person, der gaber. Teorien er blevet testet med en række frivillige personer. Og dem, der scorede højest i at være mest empatiske, var også mere tilbøjelige til at gabe, når andre gaber.

2. Du er en efteraber

Andre forskere mener, at du efterligner din veninde, der gaber, når du også føler trang til at gabe. Det skriver Live Science. De kloge kalder det for et såkaldt ekko-fænomen, som nogle mennesker altså “lider” af. Der findes også andre former for efteraber-typer. Du kan for eksempel lide af ekkolali, hvor du efterligner din venindes sprogbrug. Der findes også ekkopraxia, hvor du efterligner ting, din veninde gør.

Så er vi altså mere til teorien med, at vi bare er empatiske, når det smitter at gabe. Det er da egentlig lidt cute.

Læs også: Det sker der med din krop, hvis du ikke får nok søvn