Må man egentlig sove med tampon?

Vi fortæller, hvorfor det ikke er smart at sove med tampon i

author
Emilia Jacobsen

Har du nogensinde fået at vide, at det kan være farligt at sove med tampon? Tror du på det? Der er altså noget om det, selvom det lyder lidt utroligt. Men hvad kan der ske?

Hvad sker der egentlig, hvis du sover med en tampon?

Først er det lige vigtigt at sige, at det ikke er sikkert, at der rent faktisk sker noget. Men der ER altså en risiko ved det. Det er nemlig slet ikke det sundeste at sove med tampon. Der er en mening med, at tamponpakken indeholder en guideline til, hvor længe tamponen må sidde inde i dig. Du kan nemlig blive alvorligt syg, hvis den sidder der for længe.

Om natten har du jo ikke rigtig mulighed for at skifte tamponen, og det betyder altså, at du har den i i syv til ti timer – ja, afhængig af, hvor længe du nu sover. Det er bare for længe, hvis man følger guidelinen om, at man bør have en tampon i i fire til otte timer ad gangen.

Når du har en tampon i for længe, kan du risikere at få Toksisk Shock Syndrom (TSS), som er en infektion, der opstår, fordi der når at opbygge sig bakterier inde i skeden. Jo længere tid tamponen sidder indeni dig, jo større risiko er der for at udvikle syndromet. Og det er altså ikke rart at have. Det kan medføre influenzalignende symptomer som hovedpine, høj feber og muskelsmerter. Samtidig kan infektionen også gøre, at du får et udslæt på hænder og fødder. Og der skal altså behandling til, så det ikke udvikler sig til at blive endnu værre.

Hvor farligt er TSS?

Det kan faktisk være ret så farligt. Og nu er det virkelig ikke for at skræmme dig, men der er også før sket flere dødsfald på grund af denne infektion. Så ja, vi har altså at gøre med noget ret alvorligt. Du burde faktisk lade helt være med at sove med tampon. Men hvis du virkelig insisterer på at sove med tampon, så gælder det altså virkelig om at tage tamponen i, LIGE inden du skal sove, og så sørge for maks. at sove otte timer, så du kan få den skiftet.

Læs også: 5 ting, du aldrig må gøre med en tampon

Kilde: Womenshealthmag