17 procent danske kvinder lider af denne ukendte sygdom

Et højt antal danske kvinder går rundt med smerter i underlivet uden at vide hvorfor. Måske skyldes det denne ukendte sygdom.

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Vi kan alle sammen have smerter i underlivet nogle gange. Måske er det på grund af menstruation eller et møde med en ekstra stor penis – eller måske er det en af disse fire grunde, der gør, at din vagina gør ondt.

Men rigtig mange kvinder har faktisk smerter i underlivet det meste af tiden – eller HELE TIDEN.

Ifølge Netdoktor lider hele 17 procent af danske kvinder faktisk af eller har symptomer på sygdommen vulvodyni. Det svarer til, at næsten hver femte af os kvinder på et tidspunkt kommer til at have smerter i underlivet. Har du ikke hørt om vulvodyni? Så er du helt normal. Det er der nemlig heller ikke så mange andre, der har.

Hvad er vulvodyni?

Vulvodyni dækker over en kronisk, smertefuld tilstand i vulva. Vulva er fællesbetegnelsen for de ydre dele af din vagina. Altså klitoris, de små og store kønslæber og mellemkødet, som er mellem vagina og numsen. Årsagerne til smerterne er faktisk stadig ukendte i lægeverdenen … Og man kan heller ikke måle, hvorfor og hvornår smerterne opstår.

Ved de mildeste tilfælde har man “kun” lidt ondt ved for eksempel berøring. Men i de værste tilfælde af vulvodyni er det enten helt umuligt eller MEGET smertefuldt at have sex. Tamponer og stramme trusser kan også være et helvede, og for nogle gør det ondt at cykle eller gå.

Lægeverdenen ved stadig ikke, hvorfor nogle får vulvodyni og andre slipper, men der er flere teorier omkring, hvordan sygdommen opstår. De mest udbredte teorier er svamp, HPV, herpes, P-piller eller muskelspændinger i bækkenbunden.

Behandling af vulvodyni

Vulvodyni rammer både unge og ældre. Men det rammer flest af os kvinder, der ikke har født endnu. Og faktisk kan man slippe af med vulvodyni, hvis man føder – måske fordi ens slimhinder strækkes.

HVIS uheldet er ude, og du får stillet diagnosen vulvodyni, er der forskellige ting, der måske kan hjælpe. Men der findes faktisk ingen kur, der med garanti hjælper. Der ER dog ting, der kan hjælpe: Lokalbedøvelse med salve, Botox (jep, den er god nok) eller indtagelse af medicin mod epilepsi eller depression, skulle virke for nogen. Af mindre vilde indgreb kan man tale med en sexolog eller prøve fysioterapi eller akupunktur.

Læs også: 7 overraskende grunde til, det gør ondt, når I har sex