Så mange lider af angst

Er du én af de mange, der lider af angst? Tjek de mest typiske former for angst.

author
Anja Bruneskjold

Det er nærmest en folkesygdom – der er SÅ mange, der lider af angst. Faktisk er der 84.000 kvinder i Danmark, der døjer med angst. Det er ret mange! Og det er garanteret også flere, end du havde forestillet dig.

Kender du nogle, der har angst? Eller har du selv angst? Så kender du måske til de her følelser, der kan opstå, når angsten melder sig. Det frygtelige ved angst, udover angsten i selv, er, at det er så tabubelagt. Og selvom vi er så mange, der går rundt med angsten inde i kroppen, er det ikke noget, vi taler om. Ikke sådan for alvor.

Det høje antal af kvinder, der har angst, vidner om, at du på ingen måde er alene. Det er ret vigtigt lige at slå fast. Og du kender med garanti også en, der lider af det, uden du ved det. Du er altså højst sandsynligt ikke den eneste, der må leve med angsten hver eneste dag.

Der findes et hav af forskelllige former for angst, og det kan godt være lidt en jungle at finde rundt i. Vi har fundet de tre mest almindelige af slagsen.

1 Generel angst

De fleste mennesker, der lider af angst, kender til denne type. Det handler typisk om, at man har en generel følelse af usikkerhed og en helt særlig følelse af tomhed i kroppen. Ofte er folk med denne type angst også mere bekymrede og nervøse. Og det er heller ikke ualmindeligt, at man døjer med smerter i nakke, skulder eller ryg – eller at man har svært ved at koncentrere sig.

2 Social fobi

Hvis du lider af social fobi, er de fleste sociale situationer højst sandsynligt en udfordring for dig. De fleste med social fobi er nemlig konstant bekymrede og rastløse i sociale sammenhænge. Social fobi kommer ofte til udtryk, hvis man befinder sig i rum, hvor der er proppet med mennesker. Eller hvis de skal tale eller præsentere noget i store forsamlinger. Folk med social fobi er ofte bange for at blive dømt af andre.

3 Panikanfald

Alle former for angst er naturligvis rigtig ubehagelige. Men panikangst kan virkelig være svær. Ofte handler det om, at du sommetider tror, at du for eksempel vil dø, komme ud for en ulykke, eller at nogen vil forsøge at gøre dig ondt.

Derudover så har panikanfald lige det ekstra twist, at folk kan gå i panik over og være bange for at genopleve dét, de oplevede ved sidste panikanfald. På den måde befinder man sig altså konstant i en ond cirkel af panikangst.

Nogle gange kan panikangst komme, hvis man er stresset. Og andre gange kan man simpelthen ikke finde en sammenhæng eller årsag til anfaldet. Udover tanker om død og ulykke kan symptomerne være problemer med fordøjelsen, svimmelhed, en følelse af hele tiden at være ved siden af sig selv, voldsom tendens til at svede og så videre.

Er du en af dem, der lider af angst?

Hvis du kan genkende dig selv, eller nogle du kender, i disse former for angst, bør du nok tage det ret alvorligt.

Det er dog vigtigt at understrege, at angst kan opleves SÅ forskelligt, og der er ikke nogen følelse eller oplevelse, der er “den rigtige”. Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt du lider af angst, bør du altid kontakte din læge. Selvom det kan være tabubelagt, er det vigtigt, du kontakter lægen, så du kan få den nødvendige hjælp. Lægen er iøvrigt vant til den slags situationer – og har naturligvis tavshedspligt.

LÆS OGSÅ: 5 ting, du skal gøre for at berolige dig selv

Kilde: Bedre Livsstil