SÅ mange små dyr lever rent faktisk i din seng

Ved du, hvor sinddsygt mange husstøvmider i sengen, vi døjer med i Danmark? Og hvordan du slipper af med dem? Få svaret her.

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Der kan bo små dyr de mærkeligste steder – blandt andet i dine øjenvipper. Jo, den er god nok. Og de små mider i dine øjenvipper er ingenting. Tænk bare på, hvor mange husstøvmider i sengen vi alle sammen døjer med. Vi blev faktisk liiiidt chokerede, da vi fandt ud af, HVOR sindssyg højt antallet af husstøvmider i sengen rent faktisk er.

Der kan nemlig bo op til flere millioner husstøvmider i sengen, mellem dine lagner, puder og dyner. Ja, du læste rigtigt: MILLIONER.

Det er dog ikke så slemt igen. Husstøvmider er små, hvide, ottebenede dyr, som man ikke engang kan se, fordi de er SÅ små. De måler nemlig fra 0,1 til 0,6 millimeter.

De små husstøvmider lever i gennemsnit i fire måneder. I sin levetid, lægger hunnen mellem 40 og 80 æg, der klækkes efter et par uger. Så hvis du regner lidt, kan du godt se, at det hurtigt løber op!

Husstøvmider i sengen er slet ikke så farlige …

Det kan godt være, du tænker, at det er lidt klamt at have sådan nogle små dyr til at kravle rundt i din seng. Men det er ikke så slemt igen. Især hvis du IKKE lider af allergi. Hvis du er allergisk over for husstøvmider, er det dog en god idé at prøve at mindske antallet af de små kræ mellem dine dyner. Så hvis det klør lidt ekstra i næsen nogle gange, kan det være, at du er blandt de syv procent af den danske befolkning, der lider af allergi mod husstøvmider.

Det kan du gøre

Husstøvmider lever af hår og hudskæl fra mennesker og dyr. Så det er faktisk totalt ligegyldigt, om der er støvet hjemme hos dig eller ej! Og i 30 procent af danske boliger er der slet ingen husstøvmider. Til gengæld er 60 procent af de danske hjem så fulde af husstøvmider, at det kan udløse allergi.

Bolius har samlet en liste med de bedste råd til at slippe af med husstøvmider. Det er blandt andet:

  • Luft ud med gennemtræk hver dag. For eksempel mellem fem og 10 minutter tre gange om dagen.
  • Sørg for, at alle rum i dit hjem er opvarmet til minimum 20 grader i dagtimerne.
  • Vask dyner og hovedpuder ved 60 grader fire gange om året.
  • Vask dit sengetøj ved 60 grader mindst hver 14. dag og gerne en gang om ugen.
  • Undgå gulvtæpper i soveværelset.
  • Gør grundigt rent en gang om ugen.