SÅ mange unge kvinder lider af denne ENE ting

Foto/ Shutterstock

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Jeg lider af tinnitus. Og det er ikke en konstant hyletone, fordi jeg har været til for mange rockkoncerter. Det er ellers den mest almindelige opfattelse af tinnitus. Min form for tinnitus er en susen for ørerne, som begyndte efter jeg fik konstateret stress for snart længe siden. Og det kan være MEGAirriterende, hvis jeg ikke kan koncentrere mig eller høre, hvad folk siger til mig. Og jeg er ikke alene. Men HVOR mange piger lider af tinnitus?

Læs også: SÅ mange kvinder lider af denne ukendte sygdom

Så mange kvinder lider af tinnitus

4,4 procent af 16-24-årige unge kvinder lider af tinnitus. Og det kan godt være, det ikke lyder af særlig meget. Men det er det faktisk. For det er for det første en VIRKELIG ubehagelig lidelse for mange. Og for det andet er der meget lidt oplysning om tinnitus.

Tinnitus kan både være susen, hylen, ringen og brummen. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan man oplever tinnitus. Det er også forskelligt, hvor ofte kvinder lider af tinnitus. Det kan være hele tiden – men det kan også komme og gå.

Hvorfor får man tinnitus?

Mellem 20 og 40 procent af tilfælde med tinnitus handler om støjskader. Så du skal altså passe på med at høre for høj musik. Men der kan også være MANGE andre grunde til, at kvinder lider af tinnitus. Du kan have haft en øreinfektion eller mellemørebetændelse. Det kan også handle om enten forhøjet blodtryk, lavt stofskifte eller blodmangel. Der er også en del tilfælde, hvor kvinder lider af tinnitus på grund af tandproblemer eller nakkeproblemer. Og så kan du få tinnitus, hvis du er psykisk overbelastet eller stresset.

Det kan du gøre

Hvis du er bange for, at du måske er begyndt at få tinnitus, skal du gå til lægen. Derfra bliver du sendt videre til en ørelæge, der undersøger dig og hjælper med at få stillet diagnosen. I nogle tilfælde kan ørelægen ikke finde noget, der er i vejen med dine ører. Så kan det måske være, at du har fået stressrelateret tinnitus. Høreforeningen har en kontakttelefon, som du altid kan ringe til, hvis du har spørgsmål.

Tinnitus kan være helt forfærdeligt, men det kan også “bare” være MEGAirriterende. Hvis du nogle gange får susen for ørerne, kan du altid prøve meditation eller yoga. Du kan også finde beroligende musik, der hjælper dig med at slappe af.

Læs også: Så mange lider af angst