SÅ ofte skal du i virkeligheden skifte tandbørste

Ved du, hvor ofte du faktisk skal skifte tandbørste?

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Vores tænder skal stå model til meget i løbet af en dag. Og faktisk gør de fleste af os dagligt de her tre helt almindelige ting, der er skadelige for tænderne. Derfor er det selvfølgelig megavigtigt at have en ordentlig mundhygiejne og børste tænder mindst to gange dagligt. Så undgår du også at rende rundt med gule tænder og dårlig ånde. Men for at din tandbørstning er optimal, skal din tandbørste selvfølgelig også virke ordentligt. Og det gør den altså ikke, hvis den er gammel og slidt. Men hvor ofte tror du egentlig, at du skal skifte tandbørste?

Du skal nok skifte tandbørste oftere, end du tror

Hvis jeg skal være HELT ærlig, skifter jeg nok ikke min tandbørste ofte nok. Jeg skifter den, når den ser træt og slidt ud – uden at tænke særligt meget over, hvornår jeg sidst valgte at skifte den ud. Og du går måske også rundt og tror, at du slet ikke skal skifte tandbørste så ofte, som du faktisk skal.

Vi skifter nemlig generelt tandbørste alt for få gange om året. Faktisk køber vi ifølge Sundhedsguiden.dk kun en ny tandbørste to gange om året. Og egentlig skal du ifølge omsorgstandpleje.org skifte tandbørste omkring hver tredje måned – og så også, hvis du har haft influenza. Det er altså DOBBELT så mange gange om året, end de fleste af os køber ny tandbørste.

Men hvorfor er det så vigtigt?

Du og din veninde børster selvfølgelig ikke tænder på præcis samme måde. Derfor skal I heller ikke skifte tandbørste præcis lige ofte. Men reglen du skal følge, er altså at skifte tandbørste hver tredje måned. Hvis du er typen, der skrubber meget hårdt, skal du nok skifte den lidt oftere. Og hvis din tandbørste begynder at se slidt ud med bøjede børster, skal den helt sikkert skiftes med det samme.

Grunden til, at du skal huske at skifte tandbørste så ofte, er, at din tandbørste SUPERhurtigt bliver FYLDT med bakterier. Og hvis din tandbørste står i et krus sammen med andre tandbørster, der tilhører din familie, veninder eller kæreste, kan de også overføre bakterier. Din tandbørste står sikkert også på dit badeværelse – og fugt fra et brusebad er altså også noget, din tandbørste IKKE kan lide.

Worst case scenario

Det er jo ikke, fordi du DØR af at have en for gammel tandbørste. Men alle bakterierne hober sig hurtigt op, og det kan altså føre til nogle ret nasty ting. Du kan få betændelse i tandkødet, eller du kan få flere huller i tænderne, end hvis du husker at skifte tandbørste fire gange om året. I værste tilfælde kan du faktisk ende med at få paradentose, hvor man i meget slemme tilfælde kan risikere at tabe tænderne. Nej tak!

Derfor: Prøv lige at huske tilbage … Hvornår skiftede du sidst din tandbørste? Hvis det er mere end tre måneder siden, er det nok en meget fin idé at skifte den ud.

Læs også: Så mange bakterier er der i din vandflaske