Så syg kan du rent faktisk blive af at holde på dine prutter

author
Mathilde Brandborg

Prutter er akavede. Vi gider ikke rigtig at have noget med dem at gøre. I hvert fald ikke, hvis vi ikke er alene. Prutter måtte egentlig bare gerne tage en færge ud af verden, ikke? Og vi kvinder, vi ved jo SLET ikke, hvordan man prutter. Gud forbyde, at nogen skulle finde ud af, at vi har et helt normalt tarmsystem. Vi har før skrevet om, at du kan blive ret så syg af at holde på din afføring. Det samme gælder altså for at holde på dine prutter, selvom der er tale om en lidt anden tilstand.

At holde på prutter giver tarmen stress

Prutter er ikke socialt accepterede. Vi gider dem sgu ikke – og særligt ikke, hvis det er kvinder, der skal bringe dem til live. Det har måske en sammenhæng med, at flere kvinder end mænd lider af irritabel tyktarm. Det beskriver Sofie Ingdam Halkjær i hvert fald i sin artikel, der handler om prutter på Videnskab.dk.

Samme artikel fortæller os, at mænd og kvinder rent faktisk bærer rundt på samme mængde tarmgas. Men på trods af, at vi har lige meget gas i tarmen, er det oftest kvinderne, der lader gassen hobe sig op. De fleste kender nok følelsen af, at have holdt rigtig mange prutter inde. Det føles lidt, som hvis du har spist en fodbold. Det er rimelig ubehageligt. Og det kan faktisk være altoverskyggende.

Læs også: Så mange mænd tænder på deres kærestes prutter

Irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm viser sig ved en række symptomer, som er beskrevet på Ifølge Netdoktor.dk findes der forskellige symptomer på irritabel tyktarm. Det kan være, at du er oppustet og har ondt i maven. Det kan også være, at din afføring pludselig lugter ENORMT dårligt og skifter konsistent, eller at du skider flere gange i løbet af en morgen. Men det kan også være, at du “bare” føler, at du har influenza.

Du kan undgå en irriteret tyktarm ved at prutte igennem. Men også ved at vælge, hvad du putter i hovedet. Din kost er nemlig ret vigtig i forhold til, hvor meget du prutter – og dermed, hvor ondt du får i maven, hvis du beslutter dig for at holde på dine prutter. Vi har før beskrevet en række grunde til, at du prutter meget. Dem kan du læse her og blive klogere på, hvordan du undgår at have for meget luft i maven.

Løsningen

Hvis du vil undgå at blive syg af dine prutter, så lad dem komme ud. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal sidde i skolen eller på arbejdet og prutte løs. Men lyt til din krop. Har den brug for at komme af med noget, så søg et sted hen, hvor du føler dig komfortabel med det. Ved at ignorere kroppens signaler, ender det KUN med at blive meget værre. Så prut løs, for pokker.

Læs også: Derfor skal du prutte foran din kæreste