Hvordan er det at leve med angst hver eneste dag?

Sund

Sådan kan det være at leve med angst hver eneste dag

Anja Bruneskjold

Af Anja Bruneskjold Skrevet den juni 29, 2018

Det kan virkelig være en udforing at skulle leve med angst hver eneste dag. Eller at skulle håndtere et andet menneske, der lever med angst hver eneste dag.

Det er forskelligt, hvorvidt angsten kommer til udtryk fysisk eller psykisk – eller på begge måder samtidigt. Følelsen kan for nogle beskrives som et konstant bankende hjerte. Lidt ligesom følelsen, du har i maven, når du glæder dig rigtig meget til noget, skal til eksamen eller ud at flyve. Hjertet banker måske MEGET hurtigere end normalt, og man kan opleve at have en form for klump i mellemgulvet. Hvor længe følelsen er i kroppen, er forskelligt. Men nogle gange kan den faktisk sidde i kroppen hele dagen – i flere dage.

Læs også: 6 følelser, du kender, hvis du også lider af angst

Angsten styrer tankerne

Og det er aldrig positive tanker, angsten fylder din hjerne med. For det meste er det irrationelle og ligefrem ubehagelige tanker, som får plads. Og faktisk kan de virkelig dårlige tanker udløse et angstanfald. Nogle gange er der ikke en direkte forklaring på anfaldende, men andre gange ved man, hvilke dårlige tanker, der sætter anfaldet i gang.
For mange mennesker banker hjertet om muligt ENDNU hurtigere, og de begynder at hyperventilere.

Sommetider kan man kende sin angst så godt, at man ved nøjagtig, hvad der sætter et anfald eller et galoperende hjerte i gang. Og på den måde kan man nå at reagere. For eksempel ved fysisk at fjerne sig fra et sted, der giver én virkelig dårlige tanker eller ved simpelthen at tvinge gode tanker ind i hovedet. For nogle hjælper det at have et par standardtanker, de altid kan erstatte de dårlige med.
Det er smart. Men det kan også være virkelig opslidende, fordi man hele tiden er på vagt. Nogle kan have en følelse af hele tiden at skulle “være foran”. På den måde er det altså vanskeligt at leve i nuet og tage tingene, som de kommer.

Hvad der er fælles for rigtig mange mennesker, der lider er angst, er deres tendens til at overtænke selv de mindste ting. Og som regel tager tankerne udgangspunkt i andres formodede opfattelse af dem med angst. Ikke på grund af angsten. Men på grund af noget for de fleste ligegyldigt, der blev sagt til aftensmaden, eller fordi der MÅ være en negativ grund til, at din gode ven ikke svarer på din SMS lige med det samme.

Læs også: 5 ting, du skal gøre for at berolige dig selv

Hvad gør man for at kunne leve med angst?

For nogle er det en enorm hjælp at tale med en professionel om problemet. Måske kan en psykolog for eksempel komme med redskaber, der kan bruges, når en tvangstanke er ved at opstå? På den måde vil man forhåbentlig kunne komme et angstanfald i forkøbet og standse de dårlige tanker.

Mange mennesker beskriver angsten som et slags fængsel. Andre lærer med tiden at acceptere og håndtere lidelsen så meget, at de i stedet for at lade angsten kontrollere selv har kontrollen.

Læs også: Szhirley: Du er noget værd. Tro på dig selv, så vil andre også tro på dig

Hvad gør man, hvis man er tæt på en person, der skal leve med angst?

Det kan være svært at regne ud, hvordan man skal håndtere andres angst. Og særligt fordi folk med angst ofte reagerer forskelligt, når det hele ramler. Det er en ærlig sag at spørge den angstramte til råds. De ved nemlig som regel, hvad andre kan gøre – og hvad de bestemt IKKE skal gøre. Derudover er det vigtigt at være åben om lidelsen. Virkelig mange lider af angst, men det er de færreste, der taler højt om det.

Det er vigtigt at pointere, at angst har mange flere facetter end beskrevet her. Nogle oplever angsten værre og på en helt anden måde, mens andre kun en gang imellem støder på den.

Læs også: Er det pinligt at lide af angst? Derfor bør du ikke holde det skjult

Kilde: POPSUGAR