Sådan påvirker sodavand dine tænder

Sodavand skader dine tænder, også selvom det er light.

author
Søs Lytjohan

Mmm, når du har tømmermænd hjælper en iskold cola virkelig på det. Og det er lige før, du ikke kan spise en pizza uden en sodavand til. Men mindre det er fredag eller lørdag aften – der er vin eller øl altså ret lækkert. Men sodavand smager skønt og bobler dejligt, dog har du sikkert hørt, at det ikke er så godt for dine tænder. Men hvad er det lige, der gør, at sodavand skader dine tænder?

Læs også: Hun drak ikke sodavand i et år – det skete der

Light vs. ikke light

Det har ikke rigtig noget at gøre med om sodavanden er light eller ej. Der er stadig syre i sodavand, så ved hver slurk, du tager, skader det emaljen på dine tænder. Emaljen er et beskyttende lag, dine tænder har, og det kan du aldrig få igen. Syren fra sodavand ætser lige så langsomt din emalje – og det gælder altså også den sodavand, du bruger i drinks. Ja, mega nedtur.

Sukkerholdige drikke

Det er faktisk ikke kun sodavand, der er med til at skade tænderne. Drikker du saft eller andre sukkerholdige drikke, der ikke indeholder syre, så kan de stadig skade dine tænder. Hvordan? Sukker og bakterier i din mund danner også syre, og det kan også skade dine tænder. Så bare fordi du holder dig fra sodavand, er du ikke fri fra syreangreb på dine tænder.

Et godt råd

Jo, du bør skære ned på sodavandsforbruget. For sodavand skader jo rent faktisk tænderne. Der er mange, der har tendens til at drikke sodavand og sukkerholdige drikke flere gange om ugen. Er det nu nødvendigt? Nej, men det smager bare så godt. Desværre ender du måske bare med at få gebis, fordi dine tænder er så ødelagte. Og hvem gider at have gebis?

Når du drikker sodavand, så drik med måde. Måske bare et enkelt glas eller en dåse i stedet for en halv liter. Og det er bedre for tænderne, hvis du bruger et sugerør, fordi det ikke når at få så meget kontakt med dine tænder, inden det ryger i maven.

Det er faktisk også en ret god idé at skylle munden i ganske almindeligt vand, efter du har drukket sodavand. Tænker du i stedet, “Jeg børster dem da lige, det må være meget bedre?”, så lad være! Du børster faktisk bare syren mere rundt på tænderne, og det gør mere skade end gavn.