sundt slik

Sund

Sundt slik – findes det?

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den april 9, 2018

En af de sværeste ting i livet er helt klart at skulle passere en slikbutik uden at tømme den fuldstændigt for bland selv-slik. Vi HADER det. Tanken om alle de stakkels lakridsbogstaver og skumfiduspaddehatte, der ligger i deres transparente plastfængsler og græder, er næsten ikke til at bære. De vil med dig hjem, og du må blot passere deres grædende hjerter, alt imens du tænker, at sundt slik nok ofte slet ikke findes, men er et misvisende ord for mandler, dadler og bær.

Du er splittet af et altoverskyggende dilemma. Du har svigtet slikbutikken, og du ved godt, at slikmutters økonomi nu hænger i en tynd tråd på grund af dig. Men du har lyttet til dit helbred denne gang. Satans. Hvorfor skal livet byde på den slags ubærlige, hjerteskærende udfordringer? Hvorfor kan man dog ikke bare få sundt slik?

Bare rolig, selvom sundt slik ikke rigtigt findes i din lokale slikbutik, så kan du alligevel udvælge det, der har færrest kalorier. Der findes nemlig rent faktisk slik, som ikke er helt forfærdeligt på kalorieskalaen. Selvfølgelig er der stadig både sukker og fedt i det meste slik, men kigger vi udelukkende på kalorier, så kommer der her nogle af de bedre søde sager, som vi måske næsten (på en anden planet) kan tillade os at kalde for sundt slik.

Frozen yoghurt

I starten var vi måske lidt skeptiske overfor dette ‘sunde’ alternativ til almindelig sorbet- og flødeis, men hvis du nogensinde har smagt frozen yoghurt, så ved du sikkert, at det er TOP fråderen. 100 gram frozen yoghurt indeholder 159 kalorier, men det er selvfølgelig uden alt den gode topping!

Flødeboller

HAPS! Hvis der er en skumfest, vi gerne vil med til, så er det da en flødebolleskumfest. Kan I huske de der mini flødeboller med kaffesmag man engang kunne få? Gad vide hvor de blev af… Anyways, flødeboller indeholder 430 kalorier per 100 gram, men nu er vi jo i den frygteligt heldige situation, at man sjældent spiser 100 gram flødeboller ad gangen. (Okay, af og til kan det da godt lade sig gøre, men altså…) En enkelt flødeboller vejer 20 gram og indeholder kun 86 kalorier, hvilket jo ikke er ret meget!

Skumfiduser

100 gram skumfiduser indeholder 337 kalorier. Husk lige, at 100 gram er RET mange skumfiduser. Én skumfidus vejer cirka 10 gram.

Popcorn

Hvem elsker ikke popcorn!? Dette er en snack, der er ret let at gøre sundere. Popcorn vejer ikke ret meget, hvilket gør, at du kan spise lidt flere af dem. Hvis du popper dine popcorn selv, og dermed begrænser mængden af olie i tilberedningen, så kan du faktisk få en ganske sund snack ud af dem. 100 gram popcorn koster faktisk kun 502 kalorier. Og når du lige tænker over det, så fylder 100 gram popkorn faktisk en del.

Lakrids

Du kan godt finde lakridsbogstaverne frem igen. De er nemlig slet ikke så slemme, når vi snakker kalorier. Faktisk indeholder 100 gram lakrids bare 333 kalorier.

Filur

Dens glade, semivelskabte ansigt smiler til dig. Filur gør dig glad – ikke mindst fordi den per 100 milliliter kun indeholder 70 kalorier.

Selvom det sundeste slik nok langt fra er sundt, så er det trods alt bedre, hvis man altså udelukkende ser på kalorierne, end eksempelvis at spise en hel plade chokolade. Men husk nu, at der skal være plads til det hele – også en hel plade chokolade.

Kilder: iFORM og detsundeliv.dk